Merkstrategie
Een merk (organisatie) kan je bouwen, maar de gewenste identiteit rondom een merk is lastig te creëren. Het laatste wat je wil is dat je een merk hebt opgebouwd en dat vanwege missend beleid de identiteit niet wordt behouden. Om deze reden is het verstandig om een strak beleid te voeren als het gaat om de merkidentiteit. Voor nieuwe medewerkers is dit fijn, maar ook voor je marketingafdeling die naar buiten treden. Met de juiste strategie wordt de kans op succes dus groter.
Merkstrategie bepalen
De merkstrategie zou je kunnen zien als een samenvattend begrip, waarin de brand scan en positionering terugkomen. Deze twee begrippen bieden de basis voor een goede merkstrategie. We beginnen met het bepalen van de merkstrategie en het uitvoeren van een (uitgebreidere) analyse van de doelgroep. Hierin werken we met Persona’s en duiken we nog dieper in de customer journey. Nadat we dit hebben gedaan positioneren we de organisatie, waarna we het vergelijken met de merkidentiteit. Sluit dit aan? Waar voegt de organisatie nou écht waarde toe? En waar is de organisatie uniek in? Het kan ook zo zijn dat deze onderscheidende waarde nog ontwikkeld moet worden.
De antwoorden bieden de onderbouwing voor welke strategie we samen met de organisatie kiezen. Kiezen we bijvoorbeeld voor een paraplumerk, een sub-branding of een endorsed branding? Of misschien is een hybrid- of mono branding strategie wel geschikter?